Hoppa till innehåll

Olje aktier

Olja är en väldigt stor råvara världen över och därför är det många som väljer att investera i olje aktier. Det talas mycket om den gröna omställningen men faktum är att olja fortfarande har en stor betydelse i världen. Många vänder sig också mot råvaror som olja när det råder oroliga tider i världen. Det känns då mer stabilt än att handla med andra typer av aktier. 

oljepris brent

Flera företag är involverade i oljebranschen

Det som är positivt med olje aktier är att du har väldigt många valmöjligheter. Du kan köpa aktier hos ett företag som utvinner olja men även hos transportföretag och mellanhänder. Alla stora investerare rekommenderar att du sprider ut dina aktier så du inte satsar allt på en och samma aktie. Fördelen med att köpa aktier i företag som inte direkt handlar med olja är att de också fokuserar på andra industrier. De kan alltså gå plus även om oljebranschen ligger lågt vissa perioder.

Så börjar du handla med olje aktier

Vill du börja investera i olje aktier kan du vända dig till en aktiemäklare som Avanza. Här kan du bara öppna ett konto och sedan söka på olje aktier. En fördel är att du ser vilket land de kommer från. Många väljer till exempel endast att investera i svenska företag eftersom det känns tryggare. Kanske har du redan läst en del om de svenska företagen i tidningar? Du ser dessutom hur många ägare en aktie har hos Avanza. Det ger dig ett bra hum om den är populär eller inte. 

Du väljer själv hur många aktier du vill köpa i varje bolag. Det viktiga är att du är medveten om att det finns inga säkra investeringar. Därför är det viktigt att inte investera pengar som du inte har råd att förlora.

Lär dig om oljepriset

För att du ska göra en bra investering inom olje aktier är det bäst att läsa på om dagens oljepris och lära dig mer om hur marknaden fungerar. Det är ganska få länder som producerar olja vilket betyder att de till stor del kan styra marknaden. De kan alltså öka eller minska efterfrågan. Det finns väldigt mycket bra information i media som förutspår hur oljepriset kommer se ut den närmaste framtiden. Du kan alltså läsa på om du vill sätta dig in i hur det fungerar. 

Välkända olje aktier i Sverige

Några av de populäraste aktierna inom oljeindustrin är Lundin Energy och Africa Oil Corp. Båda dessa är svenska. Det är även populärt att investera i norska bolag som Aker BP. Om du hittar ett bolag som du tycker är intressant är det även fördelaktigt att läsa på om dem. Du kan till exempel läsa om hur deras styrelse är uppbyggd och hur deras siffror har sett ut de senaste åren. Då har du lite mer att gå på om du vill göra ett bra köp. Du kan även läsa olika forum för råd och tips.

Finns det fortfarande en stor efterfrågan på olja?

En del kanske tycker det känns lite riskabelt att köpa aktier i olja  eftersom det pratas mycket om den gröna omställningen och hur man ska fasa ut fossila bränslen som olja. Om målet är att inte använda olja i framtiden kommer väl olje aktier inte vara så lönsamt i framtiden, eller? Faktum är att även om man försöker hitta ett substitut till olja och andra fossila bränslen så är det inte så enkelt. Många fordon och maskiner kräver olja för att fungera. Därför spår de flesta att olje aktier kommer fortsätta vara väldigt eftertraktade och aktuella även i framtiden.

Vanliga frågor och svar om olje aktier

Många köper hos aktiemäklare som Nordnet och Avanza.

Det är en lång kedja av företag. Allt från de som utvinner oljan till de som transporterar och säljer. Det finns alltså stora möjligheter gällande olje aktier.

Det är flera faktorer men främst är det länderna som utvinner olja som har makt över oljepriset.