Hoppa till innehåll

Oljepris graf

Att förstå oljepriset är A och O om du vill göra lyckade investeringar i olje aktier. En del i detta är att titta hur oljepriset har sett ut historiskt sett. Det enklaste sättet att göra det är att kolla på en oljepris graf som visar upp priset över tid. Du kan själv ställa in hur långt tillbaka den ska gå. Du kan till exempel se statistik för 1 år tillbaka eller hela 20 år tillbaka. En graf är det bästa om du snabbt vill se hur oljan har stigit och sjunkit i pris. Kanske märker du av några tydliga mönster sett under längre tid?

oljepris graf

En oljepris graf ger inte hela bilden

Du kan alltid titta på en oljepris graf om du vill se det historiska priset. Dock säger det ingenting om hur oljepriset och oljebranschen kommer se ut i framtiden. Även om du kan läsa ut vissa historiska mönster via grafen vet du aldrig hur framtiden ser ut. Det kan ske naturkatastrofer eller råda politisk oro i världen vilket i högsta grad påverkar oljepriset. 

Ett exempel är konflikten som pågår mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland har under senare år ökat sin oljeproduktion och sålt vidare till flera länder. När allt fler länder nu inför sanktioner mot Ryssland måste de hitta ett annat alternativ för oljan. Det har visat sig vara lättare sagt en gjort. 

Resten av branschen måste hinna med

Det råder ingen brist på olja i världen. Däremot spelar det ingen roll hur mycket man producerar om inte resten av branschen hinner med. Oljan måste även raffineras och distribueras. Det är inte alltid det lättaste. Därför är oljepriset inte alltid så billigt som man kanske kunde tro. Det kan du också se om du tittar på en oljepris graf som går lång tid tillbaka.

Så hittar du en oljepris graf

Om du snabbt vill få fram en graf med oljepriset är det enklast att söka efter en på nätet. Det finns flera sajter som har till uppgift att dokumentera oljepriset. Då brukar du även ha en drop-down meny så du kan välja hur långt tillbaka den ska gå. Då kan du även jämföra oljepriset under flera perioder. Vad du sedan gör med denna informationen är upp till dig själv. 

 

Alla har sitt egna sätt att hantera börsen och söka information om oljebranschen. Många tycker det är intressant att se tillbaka över det historiska priset men du kan alltså lite förlita dig på det fullt ut. Du kan dock använda det tillsammans med framtida analyser och skapa dig en bättre helhetsbild. Om du är ny inom aktier kan det vara bra att läsa på lite innan du bestämmer dig hur du ska investera. Du kan även läsa på lite om hur oljepriset har rört sig historiskt och se hur det stämmer överens med de olika graferna.

Få notifikationer om oljepriset

Är du väldigt intresserad av börsen och oljepriset finns det flera appar och sajter du kan vända dig till. Du kan till exempel få en daglig notifikation om vad oljepriset ligger på. Då kan du bestämma om det bara ska vara för en viss olja eller för flera olika marknader. Handlar du mycket med aktier och olja kan det vara viktigt att hänga med. Då kan du välja välja om du vill se det i grafform eller om du bara vill ha det som en summa.