Hoppa till innehåll

Oljepris graf

Att förstå oljepriset är A och O om du vill göra lyckade investeringar i olje aktier. En del i detta är att titta hur oljepriset har sett ut historiskt sett. Det enklaste sättet att göra det är att kolla på en oljepris graf som visar upp priset över tid. Du kan själv ställa in hur långt tillbaka den ska gå. Du kan till exempel se statistik för 1 år tillbaka eller hela 20 år tillbaka. En graf är det bästa om du snabbt vill se hur oljan har stigit och sjunkit i pris. Kanske märker du av några tydliga mönster sett under längre tid?

oljepris graf

En oljepris graf ger inte hela bilden

Du kan alltid titta på en oljepris graf om du vill se det historiska priset. Dock säger det ingenting om hur oljepriset och oljebranschen kommer se ut i framtiden. Även om du kan läsa ut vissa historiska mönster via grafen vet du aldrig hur framtiden ser ut. Det kan ske naturkatastrofer eller råda politisk oro i världen vilket i högsta grad påverkar oljepriset. 

Ett exempel är konflikten som pågår mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland har under senare år ökat sin oljeproduktion och sålt vidare till flera länder. När allt fler länder nu inför sanktioner mot Ryssland måste de hitta ett annat alternativ för oljan. Det har visat sig vara lättare sagt en gjort. 

Resten av branschen måste hinna med

Det råder ingen brist på olja i världen. Däremot spelar det ingen roll hur mycket man producerar om inte resten av branschen hinner med. Oljan måste även raffineras och distribueras. Det är inte alltid det lättaste. Därför är oljepriset inte alltid så billigt som man kanske kunde tro. Det kan du också se om du tittar på en oljepris graf som går lång tid tillbaka.

Så hittar du en oljepris graf

Om du snabbt vill få fram en graf med oljepriset är det enklast att söka efter en på nätet. Det finns flera sajter som har till uppgift att dokumentera oljepriset. Då brukar du även ha en drop-down meny så du kan välja hur långt tillbaka den ska gå. Då kan du även jämföra oljepriset under flera perioder. Vad du sedan gör med denna informationen är upp till dig själv. 

 

Alla har sitt egna sätt att hantera börsen och söka information om oljebranschen. Många tycker det är intressant att se tillbaka över det historiska priset men du kan alltså lite förlita dig på det fullt ut. Du kan dock använda det tillsammans med framtida analyser och skapa dig en bättre helhetsbild. Om du är ny inom aktier kan det vara bra att läsa på lite innan du bestämmer dig hur du ska investera. Du kan även läsa på lite om hur oljepriset har rört sig historiskt och se hur det stämmer överens med de olika graferna.

Få notifikationer om oljepriset

Är du väldigt intresserad av börsen och oljepriset finns det flera appar och sajter du kan vända dig till. Du kan till exempel få en daglig notifikation om vad oljepriset ligger på. Då kan du bestämma om det bara ska vara för en viss olja eller för flera olika marknader. Handlar du mycket med aktier och olja kan det vara viktigt att hänga med. Då kan du välja välja om du vill se det i grafform eller om du bara vill ha det som en summa.

Oljepris graf hos Avanza

Om du vill ha en enkel oljepris graf att följa kan du alltid kolla hos Avanza. Du behöver inte vara kund hos Avanza för att se grafen. Avanza är Sveriges största mäklare när det kommer till fonder och aktier och är en sajt du kan lita på. Du kan också välja hur du vill se grafen. Du kan till exempel se grafen sedan 1 vecka tillbaka eller 1 månad tillbaka. Då får du en bra överblick över hur oljepriset har gått upp och ner under den valda perioden. Avanza visar hela tiden priset i realtid så du kan hänga med så ofta du vill.

Du kan inte bara titta på oljepriset hos Avanza utan även skapa ett konto om du vill börja handla olika kontrakt. Det är väldigt enkelt eftersom du kan skapa ditt konto direkt med mobilt BankID. De har också flera olika betalningsmetoder att välja bland. När du handlar med olja måste du vara medveten om att historisk avkastning aldrig är någon garanti för framtida avkastning. Därför ska du inte investera pengar som du inte har råd att förlora.

Finns det skillnad på en oljepris graf om jag tittar på crude oil och brent oil?

Priset på det som kallas WTI crude och Brent Crude kan skilja sig väldigt mycket. Det beror på att det inte alltid finns samma efterfrågan på dessa typer av olja. Det är normalt amerikanska WTI som används som ett riktmärke för oljepriset. Brent oil är mer anpassad för den europeiska marknaden och WTI för den amerikanska. Priserna kommer även påverkas av det som sker i världen för närvarande.

Planerar du att investera i olja kan det vara bra att läsa på om de olika oljetyperna och bilda dig en uppfattning om hur de fungerar. Då kan du också göra ett mer medvetet val. Tänk på att det historiska priset inte påverkar hur priserna kommer se ut i framtiden.

Vad är crude olja?

Crude oil är egentligen detsamma som råolja. Det är också den populäraste handelsvaran när man tittar i energisektorn. Råolja används på en rad olika sätt inklusive som bensin och gasolja. Den gjorde entré på den amerikanska börsen redan 1983 och handlas normalt på kontakt.

Det finns tre olika typer av råolja men alla behöver raffineras innan de kan användas. Den lätta råoljan kostar mer eftersom den genererar högre avkastning. Oljans pris är dock känsligt för politiska oroligheter, naturkatastrofer och annat som kan påverka världen. Det är Ryssland och Saudi Arabien som är de största producenterna av råolja. Andra länder försöker dock ta över den positionen på grund av det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Vad är brent olja?

Brent olja eller Brent crude som den också kallas är en av de vanligaste oljetyperna. Den utvinns i Nordsjön utanför Norges kust och är mycket eftertraktad. Den brukar normalt kvalificeras som en söt lättolja. Det gör den mycket eftertraktad eftersom den kan användas till allt från bensin till diesel. En annan fördel med brent är att den är enklare att transportera då den utvinns till havs. Det är också något som brukar påverka dess pris.

Detta är också en oljetyp som normalt är en bred referens för oljepriset. Det brukar också vara den första oljan du får upp om du söker på oljepris graf på nätet. Vill du ha reda på det nuvarande priset kan du kolla hos Avanza eller andra liknande sajter. De flesta som är nybörjare på att investera i olja brukar välja att investera i just Brent. Den ses som ett tryggare och stabilare alternativ än många andra oljor.

Vad finns det för samband mellan vad jag kan se på en oljepris graf och priset på bensin vid pump?

Den senaste tiden har det varit breda diskussioner om de höga bensinpriserna och vad det faktiskt beror på. Man kanske tror att det hänger samman med oljepriset som följer grafen. Men riktigt så enkelt är det inte. När priserna på råolja sjunker är det inte säkert att bensinpriset hänger med. Det beror på att det också finns flera andra faktorer med i bilden.

Något som också påverkar bensinpriset är det som kallas reduktionsplikten. Det är ett krav som säger att bensin och diesel ska innehålla mer biodrivmedel för att få ner påverkan på miljön. Priset vid pump styrs också till viss del av dollarkursen. På grund av klimatkrisen finns det också en stor efterfrågan på biodrivmedel, något som i längden påverkar bensinpriset.

Så sammanfattningsvis kan man säga att du kan se ett litet samband mellan oljepriset på graferna och det pris du betalar vid pump. Dock så förtäljer det inte hela bilden. Du kan inte ta för givet att bensinen blir billigare bara för att oljepriset går ner.

FAQ - Frågor och svar

Priset på olja just nu är 80.07 usd per fat. Det betyder att du betalar 831.93 SEK per fat just nu.

Det ungefärliga priset för villaolja under 2022 var 17500 SEK per M3. Det brukar vanligtvis förkortas V50.

Under 1983 kostade ett fat med olja runt 28 usd per fat. Du kan alltid gå tillbaka i tiden och söka efter det historiska priset på olja för ett visst årtal eller datum.

Under 2008 drabbades stora delar av världen av en ekonomisk nedgång och pris. Just då så låg priset för ett fat olja på runt 43 dollar.