Hoppa till innehåll

Oljepris brent

Brent eller Brent Crude som den egentligen heter är en av de vanligaste oljetyperna. Den utvinns utanför Norges kust och omvandlas främst till bensin. Den är väldigt eftertraktad, dels på grund av att den är väldigt mångsidig och dels för att Norge är bättre rykte än många andra oljeproducerande länder. Om du vill se aktuellt oljepris Brent finns det många sidor du kan göra det på.

oljepris brent

Vad påverkar oljepris Brent?

Det finns en stor tillgång på Brentolja. Rent teoretiskt så borde då priset på olja alltid vara ganska lågt. Men riktigt så enkelt är det inte när det kommer till oljebranschen. Oljepriset styrs till stor del av en grupp oljeländer i Mellanöstern. Det styrs även av politiska händelser i världen och världsläget i stort. 

Något som påverkade oljepris Brent var coronapandemin och att många länder stängde ner som en följd av det. Helt plötsligt körde folk mindre bil, reste mindre och behövde inte olja på alls samma sätt som vi är vana vid. Det ledde till att det inte längre fanns en så hög efterfrågan på Brentolja som det brukar göra.

oljepris brent

Se priset över lång tid

Det finns många sajter som redovisar oljepris Brent i realtid. Det kan ändra sig snabbt så det är bra att kolla regelbundet för att hålla koll på vad som händer. Du kan även gå tillbaka 3 eller 6 månader tillbaka i tiden och se hur kursen ändrat sig. Det går även att gå längre tillbaka om du är intresserad av ett historiskt perspektiv. 

Det historiska priset kan ge en bra överblick över oljan men det finns aldrig en garanti för att priset kommer fortsätta uppåt. Därför gäller det att alltid analysera marknaden och göra sig en lägesbild inför ett köp.

oljepris brent

Vad har jag för nytta av oljepris Brent?

Ett vanligt sätt att investera i olja är att köpa oljecertifikat från aktiemäklare. Avanza är ett sådant exempel. Då köper du inte in dig i själva aktiebolaget utan köper endast certifikat. Om du vill göra det är det viktigt att se till dagens oljepris Brent då det påverkar vad dina certifikat kommer kosta. 

Det går även att köpa så kallade Brent-olja terminer och då kan du också följa oljepriset i realtid. Beroende på vilken plattform du använder visas priset normalt i USD eller EUR. Om du använder en utländsk plattform får du även ta hänsyn till eventuell valutaomvandling. 

Ladda ner en app

Vill du hålla koll på oljepriset vart du än befinner dig kan du faktiskt ladda ner en app som är inriktad på Brentolja. Det finns även appar som riktar in sig på hela oljebranschen. Då kan du snabbt kolla vad priset står i så länge du har mobilen med dig. Om du handlar mycket med aktier och på börsen kan det vara väldigt användbart att ha en sådan app.

Så ser framtiden ut för oljepris Brent

Ryssland har under de senaste åren varit en stor producent av olja. I samband med konflikten mot Ukraina har många länder avsagt sig rysk olja. Därför spås Brentolja ta allt mer plats på marknaden. Eftersom ingen vet hur länge konflikten i Ukraina håller på går det inte att säga hur oljepriset kommer påverkas på lång sikt. Men efterfrågan på Brent har i alla fall ökat. Det kan vara värt att tänka på om du ska göra några framtida investeringar.

oljepris brent