Hoppa till innehåll

Oljepris brent

Brent eller Brent Crude som den egentligen heter är en av de vanligaste oljetyperna. Den utvinns utanför Norges kust och omvandlas främst till bensin. Den är väldigt eftertraktad, dels på grund av att den är väldigt mångsidig och dels för att Norge är bättre rykte än många andra oljeproducerande länder. Om du vill se aktuellt oljepris Brent finns det många sidor du kan göra det på.

Vad påverkar oljepris Brent?

Det finns en stor tillgång på Brentolja. Rent teoretiskt så borde då priset på olja alltid vara ganska lågt. Men riktigt så enkelt är det inte när det kommer till oljebranschen. Oljepriset styrs till stor del av en grupp oljeländer i Mellanöstern. Det styrs även av politiska händelser i världen och världsläget i stort. 

Något som påverkade oljepris Brent var coronapandemin och att många länder stängde ner som en följd av det. Helt plötsligt körde folk mindre bil, reste mindre och behövde inte olja på alls samma sätt som vi är vana vid. Det ledde till att det inte längre fanns en så hög efterfrågan på Brentolja som det brukar göra.

Oljepris

Se priset över lång tid

Det finns många sajter som redovisar oljepris Brent i realtid. Det kan ändra sig snabbt så det är bra att kolla regelbundet för att hålla koll på vad som händer. Du kan även gå tillbaka 3 eller 6 månader tillbaka i tiden och se hur kursen ändrat sig. Det går även att gå längre tillbaka om du är intresserad av ett historiskt perspektiv. 

Det historiska priset kan ge en bra överblick över oljan men det finns aldrig en garanti för att priset kommer fortsätta uppåt. Därför gäller det att alltid analysera marknaden och göra sig en lägesbild inför ett köp.

oljepris brent

Vad har jag för nytta av oljepris Brent?

Ett vanligt sätt att investera i olja är att köpa oljecertifikat från aktiemäklare. Avanza är ett sådant exempel. Då köper du inte in dig i själva aktiebolaget utan köper endast certifikat. Om du vill göra det är det viktigt att se till dagens oljepris Brent då det påverkar vad dina certifikat kommer kosta. 

Det går även att köpa så kallade Brent-olja terminer och då kan du också följa oljepriset i realtid. Beroende på vilken plattform du använder visas priset normalt i USD eller EUR. Om du använder en utländsk plattform får du även ta hänsyn till eventuell valutaomvandling. 

Ladda ner en app

Vill du hålla koll på oljepriset vart du än befinner dig kan du faktiskt ladda ner en app som är inriktad på Brentolja. Det finns även appar som riktar in sig på hela oljebranschen. Då kan du snabbt kolla vad priset står i så länge du har mobilen med dig. Om du handlar mycket med aktier och på börsen kan det vara väldigt användbart att ha en sådan app.

Så ser framtiden ut för oljepris Brent

Ryssland har under de senaste åren varit en stor producent av olja. I samband med konflikten mot Ukraina har många länder avsagt sig rysk olja. Därför spås Brentolja ta allt mer plats på marknaden. Eftersom ingen vet hur länge konflikten i Ukraina håller på går det inte att säga hur oljepriset kommer påverkas på lång sikt. Men efterfrågan på Brent har i alla fall ökat. Det kan vara värt att tänka på om du ska göra några framtida investeringar.

oljepris brent

Olja på börsen

Olja är trots alla gröna omställningar en av våra viktigaste råvaror. Det används till allt från bensin till industrier. Det är också en populär råvara på börsen. Under osäkra perioder är det vanligt att folk hellre investerar i råvaror som olja. Det känns då som ett tryggare alternativ.

Oljepriset är också något som påverkar börsen i allra högsta grad. Det styrs precis som allt annat av utbud och efterfrågan. Det gäller alltså att hänga med i nyheterna och se vad som händer på marknaden.

Så kan du köpa olja på börsen

Du köper nästan aldrig fysisk olja utan du investerar antingen i aktier eller i certifikat. Dessa handlas enklast via en nätmäklare som Avanza. Du kan till exempel köpa certifikat vilket är detsamma som värdepapper. Då kan du bara bli kund hos en tjänst som Avanza eller Nordnet och välja det bolag som du tycker ser bäst ut. Det tar bara några minuter att sätta in pengar och komma igång. Då kan du också välja att handla med hävstång om du skulle vilja.

Om du vill köpa aktier kan du göra det i flera olika bolag. Du rekommenderas att sprida ut dina aktier för att göra en så kallad riskspridning. Dessa bolag behöver inte ha direktkoppling till oljeutvinning utan kan vara försäljare eller andra typer av bolag. De brukar dock vara påverkade av oljepriset vilket kan vara bra att komma ihåg.

Skillnad på Brent och Crude olja?

När du går in på börsen kommer du snabbt märka att det finns olika alternativ. Två av de vanligaste alternativen är Brent och Crude. Den stora skillnaden mellan de olika oljorna är vart de utvinns. Brent Crude utvinns i huvudsak utanför Norges kust. Det är en väldigt eftertraktad olja på marknaden. Det finns även en olja som kallas WTI som utvinns i USA.

Både Brent och Crude är väldigt söta oljor som bland annat används vid framställning av bensin. Oljepriset bestäms till stor del av Brent utanför Norge. Fördelen med denna olja är att den utvinns på havet. Alltså talar man inte om lika höga transportkostnader.

Det senaste året har det varit en stor debatt om olja och oljepriset. Det beror till stor del på kriget i Ryssland. Många länder vill välja bort den ryska oljan på grund av kriget. Dock måste man hitta en ersättare efter Ryssland är en av världens största producenter av olja. Det är något som har visat sig lättare sagt än gjort. Det är en spännande debatt som vi fortsätter följa under 2023.

Crude är detsamma som råolja

Crude är det engelska namnet för råolja. Det används till en rad olika saker men framförallt till bensin och tjockolja. Det var faktiskt inte förrän på 1950-talet som Crude blev en kraft att räkna med i den globala ekonomin. Om du vill handla crude är det lättast att göra det via kontrakt. Dock är denna olja väldigt känslig för politiska händelser och naturkatastrofer. Det kan vara bra att ha i åtanke om du ska börja handla med denna olja. Ryssland är till exempel en väldigt stor producent av just Crude.

Brent är detsamma som söt lättolja

Brent går också under namnet brent crude och är en väldigt eftertraktad olja. Brent är en så kallad referensolja vilket betyder att den styr priset på börsen. Den har fått sitt namn efter oljefältet med samma namn. Det ligger alltså i Nordsjön utanför Norges kust. Det var faktisk Shell som öppnade detta oljefält 1976. Det var under en väldigt lång tid det mest produktiva oljefältet i hela världen.

Allmänt om prissättning av olja – så sätts priset

I grund och botten så styrs prissättningen av olja av utbud och efterfrågan. Priset kan alltså variera stort från dag till dag. Om det finns ett stort behov av olja kommer människor också vara beredda att betala mer. Svårare än så är det inte. Om det skulle bli brist på olja kommer priset också att stiga. Det kan också minska om oljan ersätts med mer miljövänliga alternativ. Du kan alltid studera data från tidigare år för att se hur priset har skiftat genom åren.

Man kan se vissa dippar och dalar gällande oljepriset genom åren. Det berodde till exempel på de stora kriser som var på 90-talet. Många länder som har en stor oljeproduktion har också varit iblandade i olika konflikter och krig. Ett exempel är krigen i Irak och Iran. Det var också något som påverkade oljepriset på den tiden.

Börsens bolag för att följa oljepriset idag

Om du vill börja investera i olja finns det många olika bolag du kan investera i. Det är viktigt att läsa på om de olika bolagen och bilda sig en tydlig uppfattning om hur de fungerar. Du kan titta på deras historiska resultat och hur de spås klara sig i framtiden. Du kan till exempel ställa in deras kurs per dag och se hur det utvecklar sig. Här får du en kort genomgång av några av de populäraste bolagen i oljebranschen.

Enquest

Enquest är ett företag från Storbritannien som arbetar med produktion och utveckling av olja och gas. De arbetar främst i Malaysia och fokuserar på oljefält som inte är utvecklade ännu. De har i nuläget cirka 800 anställda och huvudkontor i London. Alltså är de en ganska stor aktör på marknaden. Enquest kom faktiskt till som en avhoppare från ett bolag som heter Lundin Petroleum. Om du vill investera i deras företag kan du bland annat göra det via Avanza. Deras aktie har sjunkit en aning den sista tiden och kostar i nuläget cirka 2900 kronor per aktie.

Detta företag grundades 2010 och har alltså lite över 10 års erfarenhet. De är i nuläget ägare av 6 olika oljefält och producerar ungefär 40 000 fat per dag. Det är en väldigt bra produktion.

Africa Oil

Africa Oil är trots sitt namn ett oljebolag som har sin bas i Kanada. De driver dock sin huvudsakliga verksamhet i just Afrika och fokuserar på länder som Etiopien och Kenya. De är verksamma inom hela oljekedjan och är alltså ett bra alternativ för den som letar efter denna typ av bolag. Alltså är de inblandade i allt från exploatering till distribution. Deras huvudkontor ligger i den kanadensiska staden Vancouver. Priset för en aktie ligger strax över 20 kronor. Du hittar även deras aktier hos mäklare som Nordnet och Avanza.

Många oljebolag försöker bli mer hållbara i sin produktion och lägger stor vikt vid detta. Africa Oil lämnar in en hållbarhetsrapport och varje år och arbetar ständigt med att göra hela produktionen så grön som möjligt. Det är något som är väldigt viktigt om oljebolagen ska kunna hålla sig relevanta och aktuella i framtiden.

Lundin Petroleum

Lundin Petroleum eller Lundin Energy som de numera heter är ett svenskt oljebolag. De har sitt huvudkontor i Stockholm med främsta fokus på Norge. Deras börsvärde är 101 miljarder kronor och det gör dem faktiskt till det största bolaget av sitt slag i Europa. Om du helst investerar i svenska företag kan detta alltså vara ett väldigt bra val. De lägger också stor energi på att bli mer klimatvänliga.

Familjen Lundin som driver bolaget har varit verksamma i oljebranschen i mer än 30 år. De har också köpt upp och sålt flera dotterbolag under årens gång. Just nu kan du köpa in dig i deras bolag för cirka 20 kronor per aktie. Du kan alltid följa priset på deras aktier i realtid för att se hur det går. Du kan även gå tillbaka i tiden och se om de har haft historisk hög avkastning eller inte.

Shamaran

Shamaran Petroleum är ytterligare ett kanadensiskt bolag som handlar med olja och gas. De har valt att fokusera på områden i Mellanöstern som ju är en stor producent av olja. Detta är också ett bolag som är verksamma inom hela kedjan och säljer även olja vidare. De har också sitt huvudkontor i Vancouver på Kanadas västkust. Deras pris för en aktie är endast 0,68 kronor per styck i nuläget. De hade nyligen en ganska stor uppgång på börsen innan deras pris stabiliserade sig igen. Det kan ha med den ökade efterfrågan av olja att göra. Just Mellanöstern är ett område som ständigt är aktuellt när det kommer till just olja.

Detta bolag grundades redan 1991 och har alltså väldokumenterad erfarenhet när de kommer till oljebranschen. De äger 27,1 procent av ett oljefält som heter Atrush. Deras oljeproduktion ligger på cirka 40 000 fat per dag vilket är standard för de flesta bolag. De har också många stora samarbeten vilket också påverkar priset på deras aktier.

Tethys Oil

Tethys Oil är ett svenskt bolag som är verksamma inom oljeindustrin. Det är alltså ytterligare ett val för dig som vill stödja svenska intressen. De vänder sig till en global marknad vilket brukar vara en fördel. Förutom olja arbetar de också med råvaror som naturgas. Dessa distribueras vidare till flera aktörer runt om i världen med bas i bland annat Mellanöstern och Europa. Detta är ett bolag som grundades 2001 så de har inte funnits så länge som många andra på vår lista.

Priset för en aktie ligger just nu runt 60 kronor. De har precis som många andra oljebolag sett en stor prisuppgång den senaste tiden. Det beror alltså på att det har varit en stor efterfrågan på olja. Om man tittar sett till de senaste åren har de dock gått minus. Det kan med oroligheterna i världen att göra.

Maha Energy

Maha Energy är ytterligare ett bolag med bas i Sverige, närmare bestämt i Stockholm. De levererar främst ingenjörstjänster inom oljesektorn och är därför ett lite annorlunda bolag än många andra på listan. De levererar främst en särskild teknologi som används när man är ute på olika fält och ska utvinna olja. Det är alltså något som är väldigt användbart. De har också en verksamhet på global nivå. Priset för deras aktie är just nu cirka 9 kronor per styck och de följer också samma trend som resten av oljeindustrin.

Om du läser på om trender inom oljebranschen kan du alltså bilda dig en bra uppfattning om vad som kommer ske på börsen framöver. De flesta oljebolag brukar nämligen följa dessa trender. Det är dock viktigt att komma ihåg att det aldrig finns några garantier när du handlar med olja eller på börsen överhuvudtaget. Historisk avkastning är ingen säkerhet för framtida avkastning.

BlackPearl Resources

BlackPearl Resources var ett kanadensiskt oljebolag som faktiskt har avnoterats från Stockholmsbörsen. De fokuserade främst på tjockare olja som kom från området kring Kanada. De var också noterade på den kanadensiska börsen under en viss tid. Företaget hade tre olika oljefält i området kring västra Kanada men hade en väldigt dålig produktion. Deras mål var att producera 80 000 fat på en dag. Under 2011 producerade de endast 9 500 fat per dag. Det går fortfarande att investera i bolaget eftersom de har slagit ihop sig med ett företag som heter International Petroleum Corp. Deras aktier hittar du också hos Avanza.

Om du vill investera i International Petroleum Corp kostar deras aktie för nuvarande lite mer än 100 kronor. De har sitt huvudkontor i Vancouver precis som de allra flesta kanadensiska oljebolagen.

Vad är OPEC?

Det finns en utbredd term inom oljeindustin och det är OPEC. Det är helt enkelt en förkortning för Organization of Petroleum Exporting Countries och syftar på länder som har en väldigt stor oljeproduktion och export. Denna organisation finns till för att kunna påverka priset per olja. Medlemsländerna har varierat genom åren men i nuläget är det 13 länder som deltar. Några av dem är Venezuela, Algeriet, Iran, Irak och Qatar.

Man beräknar att dessa länder tillsammans produceras ungefär 34 miljoner fat per dag. Det är detsamma som 43 procent av hela världens oljeproduktion. Huvudkontoret för denna organisationen återfinns i Österrikes huvudstad Wien.

Så fungerar OPEC

Hela syftet med opec är att oljepriset ska stabiliseras. Alla länder som är med betalar en medlemssumma får vara med och säga sitt. Det är inget land som står över något annat utan alla har lika stor betydelse. Saudiarabien har dock tagit något av en ledarroll eftersom det inte finns någon som kan mäta sig med deras oljeproduktion.

Organisationen har inte längre samma makt och betydelse som den hade förr i tiden. Det beror främst på att många andra länder har ökat sin egna produktion. Det beror också på att det nu pågår en omställning för fossila bränslen och att olja inte längre är lika betydelsefullt.

FAQ - Vanliga frågor och svar om oljepris brent

Olja är en slags råvara som man använder för att utvinna energi. Det är idag grunden för drivmedel till många av våra fordon som till exempel bensin och diesel. Olja uppkommer då organiska material lagras på havsbotten eller i berggrunder och bryts ner.

Oljan kommer alltid ha ett värde eftersom den handlas av företag och konsumenter över hela världen. Du behöver inte köpa olja direkt idag utan kan handla med certifikat på börsen. Olja har väldigt många användningsområden utöver drivmedel och kan till exempel värma upp hus.

Oljepriset styrs till stor del av utbud och efterfrågan. Om det är många branscher som efterfrågar olja kommer priset att gå upp. Finns det inte en lika stor efterfrågan kommer priset med största sannolikhet att gå ner.

Oljepriset har gått upp och ner i samband med stora kriser i världen. Olja har dock en mindre betydelse idag då man försöker fasa ut det till förmån till förnybar energi. Så var det inte förr i tiden.

Brent olja är den olja som utvinns utanför Norge. Den är känd för att vara väldigt söt och används bland annat till bensin.

 

Crude olja är detsamma som råolja. Det är den populäraste oljan för energisektorn och bestämmer till stor del oljepriset på börsen.